Declarația Platformei parlamentare „Pentru Moldova”

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova s-au încheiat. A fost ales un nou președinte. Finalizarea campaniei electorale însă nu a condus la activizarea celei mai importante instituții de stat din țară – Parlamentul Republicii Moldova. 

Legislativul în continuare nu activează. Alegătorii așteaptă în zadar adoptarea inițiativelor legislative cu caracter social, elaborate inclusiv de către grupul de deputați neafiliați și deputații fracțiunii „Partidului ȘOR”, care au format Platforma parlamentară „Pentru Moldova”. Acestea se referă la creșterea pensiilor, îmbunătățirea accesului și calității asistenței medicale, sporirea protecției sociale a lucrătorilor medicali, asigurarea pensionarilor cu medicamente gratuite și acordarea de noi garanții pentru lucrătorii din sectorul agricol. Altfel spus, problemele abordate și discutate atât de activ de către candidații la președinție în timpul campaniei electorale.S-ar părea că este tocmai timpul să fie începută realizarea numeroaselor promisiuni date alegătorilor. Activitatea Parlamentului în continuare însă este paralizată și nu există nici o explicație rațională în acest sens.

Toate motivele neanunțate ce stau la baza blocării activității Parlamentului poartă un pronunțat caracter intrigant. În orice caz, astfel de concluzii se impun, urmărind declarațiile unor politicieni marginali, care încearcă din răsputeri să se înscrie în „noua realitate politică” pentru a-și păstra fotoliile de deputat.

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” insistă asupra reluării imediate a activității Legislativului. Considerăm că orice înțelegeri secrete, care urmăresc păstrarea cu orice preț a mandatelor de parlamentar, influența și puterea, nu au nici un sens și nu pot fi sprijinite de societate. Prin urmare, acestea vor fi lipsite de legitimitate.

Considerăm că actuala componență a Parlamentului are două soluții: să ajungă la un consens în numele țării, dezvoltării acesteia și salvării cetățenilor sau să fie dizolvat Parlamentul și să fie fixată data alegerilor parlamentare anticipate. Acest lucru trebuie decis în următoarele două săptămâni.

Pentru unii dintre actualii deputați acest lucru ar putea însemna un sfârșit cumplit. Însă așa e mai bine decât dezastrul continuu pentru întreaga populație a țării.

Platforma parlamentară „Pentru Moldova”

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...