Criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii de locuințe sociale vor fi extinse

Chișinău, 21 iunie 2023 – Parlamentul va modifica legislația pentru a  extinde criteriile de eligibilitate a beneficiarilor de locuințe sociale. Un proiect de lege în acest sens, elaborat de Guvern, a fost examinat astăzi de către membrii Comisiei economie, buget și finanțe și ai Comisiei administrație publică și dezvoltare regională. Deputații au susținut inițiativa și vor propune aprobarea acesteia în plenul legislativului.

PROIECTUL prevede că, pe lângă asigurarea cu locuințe sociale a păturilor vulnerabile, acțiunea legii se va extinde și asupra familiilor în care cel puțin unul dintre membri este angajat al unei instituții bugetare sau activează în sfera serviciilor publice. Totodată, conceptul de „minim de existență” va fi înlocuit cu cel de „salariu minim pe țară”, drept unul dintre criteriile de eligibilitate. „Prin această modificare, autoritățile publice locale din Republica Moldova vor avea posibilitatea să ofere locuințe funcționarilor publici din zonele critice și să suplinească posturile vacante, contribuind la dezvoltarea regiunilor”, argumentează autorii.

Concomitent, în proiect se conțin și unele recomandări ale Curții de Conturi, care a realizat un audit al conformității asupra implementării Proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile în anii precedenți. În special, aceste propuneri se referă la condițiile speciale de reziliere a contractului de locațiune, inclusiv în cazul identificării prezentării datelor eronate sau neinformării APL despre modificarea condițiilor care au servit temei pentru acordarea locuinței sociale.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

21.06.2023 Ședința Comisiei economie, buget și finanțe

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...