Crearea Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei, aprobată de Parlament în prima lectură

Chișinău, 17 noiembrie 2022 – Crearea Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei, care va oferi acces întreprinderilor mici și mijlocii la finanțare în condiții avantajoase, a fost aprobată de deputați în prima lectură.

Potrivit proiectului de modificare a Legii cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, vor fi aplocate instrumente de finanțare precum împrumuturile, compensarea totală sau parțială a costurilor creditelor, alte mijloace de finanțare. Resursele vor fi acordate de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în cadrul căreia va fi creat fondul, sau prin intermediul băncilor și organizațiilor de creditare nebancară.

Fondul pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei va fi finanțat din alocările de la bugetul de stat, mijloacele financiare oferite de către partenerii de dezvoltare și donatori – în formă de credite, asistență financiară și tehnică, granturi. De asemenea, va fi completat din  veniturile obținute din creditare și recreditare, din investirea mijloacelor financiare disponibile. Mărimea fondului pentru anul curent este de 70 de milioane de lei. Guvernul își propune ca pe parcursul următorilor trei ani capitalizarea fondului să ajungă la 2,45 de miliarde de lei.

Executivul estimează că, în anul viitor, ODA, prin intermediul fondului, va putea pune la dispoziția antreprenorilor circa 1 miliard de lei. „Fondul pentru antreprenoriat și creștere economică vine să creeze oportunități suplimentare pentru agenții economici de a putea accesa resurse financiare pe termen lung, în condiții  avantajoase”, a argumentat reprezentantul Guvernului.

„Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă 95 la sută din numărul total de întreprinderi, de aceea fondul este foarte important pentru economia națională”, a menționat deputata Marina Morozova, membra Comisiei economie, buget și finanțe. În acest context deputata a îndemnat companiile eligibile să acceseze resursele fondului, mai ales că aceste mijloace financiare au costuri cu cel puțin 30% mai mici față de cele de pe piața creditară bancară. 

Proiectul urmează să fie votat și în lectura a doua.

17.11.2022 - Ședința plenară a Parlamentului

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...