Coridorul feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari va fi reparat cu suportul financiar al partenerilor de dezvoltare europeni

Chișinău, 14 martie 2024 – Coridorul feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari va fi reparat cu suportul financiar al partenerilor de dezvoltare europeni. Parlamentul a ratificat CONTRACTUL de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții „EFSD + Fereastra dedicată investiției 1”, semnat în anul 2023.

Respectiv, Banca Europeană de Investiții va acorda un împrumut de 41,2 milioane de euro. De asemenea, Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de 12 milioane de euro, acordat de Uniunea Europeană. Perioada de rambursare a împrumutului ajunge până la 30 de ani, iar rata dobânzii este de 5 %.

Potrivit autorităților, reparația acestui coridor feroviar este imperativ necesară, întrucât unele tronsoane se află într-o stare deplorabilă. Acest fapt generează riscuri și pierderi pentru mediul de afaceri. Mai mult decât atât, restricțiile de viteză și de masă pe acest sector majorează costul logisticii transportului.

Acest coridor feroviar este unul important pentru că asigură legătura feroviară cu mediul industrial, precum și exportul, importul sau tranzitul mărfurilor din România și Ucraina. Coridorul feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari mai face legătura cu coridorul feroviar Căinari – Cimișlia – Basarabeasca – Giurgiulești, care este utilizat inclusiv pentru logistica mărfurilor transportate în porturile Dunării și ale Mării Negre.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...