”Constituția pe înțelesul copiilor”, lansată de Parlament

Chișinău, 29 iulie 2020 – Constituția Republicii Moldova devine mai accesibilă copiilor. Parlamentul a lansat, astăzi, versiunea on-line a ediției „Constituția pe înțelesul copiilor”.

Documentul, elaborat cu ocazia Zilei Constituției Republicii Moldova, este adresat preșcolarilor, elevilor din clasele primare și gimnaziale. Informația, scrisă într-o formă accesibilă copiilor, este completată cu ilustrații colorate și infografice, devenind mai atractivă și mai ușor de înțeles. 

În text sunt explicate drepturile și îndatoririle oamenilor, este descrisă funcția de bază a unor instituții ale statutului, precum este Parlamentul, Guvernul și Președinția. Într-o manieră simplă, păstrând conținutul esențial al Legii supreme a țării, sunt descrise autoritatea judecătorească, economia și banii publici, precum și rolul Curții Constituționale.

Elaborarea și lansarea „Constituției pe înțelesul copiilor” face parte din activitățile de informare și educație civică, pe care le desfășoară Parlamentul Republicii Moldova pentru diferite categorii de vârstă, în scopul implicării oamenilor în procesul decizional și stimularea spiritului civic.

Anterior, Parlamentul a elaborat și tipărit materiale informative în format ușor de citit, ușor de înțeles pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și de învățare. De asemenea, a lansat Ghidul Parlamentului în format Braille, format pentru persoanele cu deficiențe de vedere și un modul nou pentru programarea on-line a vizitelor de informare prietenos persoanelor cu dizabilități. 

Ziua Constituției Republicii Moldova este marcată  anual, pe data de 29 iulie. Legea Supremă a fost adoptată pe 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare pe data de 27 august 1994.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...