Consiliul economic pe lângă Prim-ministrul a solicitat sprijinul Comisiei economie, buget și finanțe pentru promovarea proiectului de digitalizare a economiei

Chișinău, 06 aprilie 2021 – Consiliul economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova a solicitat sprijinul Comisiei economie, buget și finanțe pentru promovarea pachetului de propuneri legislative privind digitalizarea economiei naționale.

Pachetul de propuneri legislative a fost prezentat, astăzi, de către șeful Secretariatului Consiliului economic pe lângă Prim-ministrul, Ion Lupan, în cadrul audierilor publice organizate pe platforma Comisiei, la propunerea deputatului Dumitru Alaiba.

Pachetul conține propuneri legislative privind digitalizarea economiei naționale, grupate în patru module. Acestea cuprind: înregistrarea, lichidarea afacerilor și modificarea documentelor de constituire la distanță; solicitarea și obținerea deciziilor în original în format electronic a certificatelor și altor documente de la autorități și organizații; excluderea pentru majoritatea afacerilor și instituțiilor publice a impedimentelor care țin de protecția datelor cu caracter personal; utilizarea semnăturii electronice avansate calificate în raporturi de muncă și promovarea interacțiunii la distanță între angajator și salariat.

”Solicităm suportul Comisiei economie, buget și finanțe pentru a înregistra proiectul și a continua discuțiile în vederea promovării acestuia cât mai curând, în beneficiul cetățenilor și antreprenorilor”, a conchis Ion Lupan.

Reprezentanții asociațiilor de business și-au expus opiniile, iar unele instituții au venit cu obiecții și propuneri de revizuire și îmbunătățire la proiect.

Membrul Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a exprimat interesul pentru susținerea proiectului și disponibilitatea de a semna o eventuală inițiativă legislativă, în consens și împreună cu alți deputați din fracțiunile parlamentare. Inițiativa ar urma să fie supusă discuțiilor, avizărilor și amendărilor de către toate instituțiile relevante, încât în redacția finală să reprezinte un compromis și un proiect de calitate.  

Deputata Stela Macari, membru al Comisiei economie, buget și finanțe,  de asemenea, s-a arătat deschisă pentru a susține pachetul de digitalizare a economiei și și-a exprimat speranța în identificarea consensului, în vederea promovării proiectului.

06.04.2021 Audieri publice organizate de Comisia economie, buget și finanțe asupra pachetului de propuneri legislative privind digitalizarea economiei naționale

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...