Conducerea Parlamentului sugerează administrației ANRE să ia act de Hotărârea Legislativului privind votul de neîncredere

Chișinău, 07 aprilie 2021 – Printr-o adresă expediată Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), conducerea Parlamentului reconfirmă votul de neîncredere acordat administrației acesteia și sugerează conducerii agenției să ia act de Hotărârea Parlamentului din 12 martie privind rezultatul audierilor cu privire la creșterea prețurilor la carburanți.

Scrisoarea a fost adresată ANRE de către  Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, drept răspuns la explicațiile oferite de conducerea ANRE pe marginea creșterii bruște a prețurilor la carburanți.

Adresa semnată de Vicespeaker reiterează constatările Hotărârii Parlamentului, potrivit căreia în perioada de criză pandemică și criză economică, regulatorul național nu a întreprins nicio măsură în vederea prevenirii scumpirii prețurilor la carburanți, precum și nu a avut un rol proactiv în vederea prevenirii creșterii bruște a prețurilor acestora. ”Există suspiciuni rezonabile privind încurajarea și susținerea indirectă a înțelegerilor de cartel de pe piață”, se mai arată în Hotărâre.

Astfel, Vlad Batrîncea sugerează Directorului general al Consiliului de Administrație al ANRE  să ia act de prevederile articolului 3 al Hotărârii, prin care Parlamentul apreciază activitatea conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare in Energetica drept fiind una ineficientă și îi acordă vot de neîncredere.

Veaceslav Untilă, Directorul general al Consiliului de Administrație al agenției, menționează că ”ANRE este o instituție independentă care își îndeplinește misiunea și atribuțiile în stricta conformitate cu legea. Orice presiune de natură politică constituie o amenințare la adresa independenței instituției…” . Veaceslav Untilă consideră că ANRE ”este injust învinuită de inacțiuni și intervenție tardivă pe piață în vederea prevenirii scumpirii carburanților”.

De menționat că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică este instituție care raportează Parlamentului. Conform prevederilor art.8 alin.(7) a Legii nr.174/2017 cu privire la energetică, nicio prevedere menită să asigure independența Agenției nu poate fi interpretată în sensul excluderii Agenției de sub controlul parlamentar exercitat în modul şi în limitele stabilite de prezenta lege, precum şi de sub controlul judiciar.

Amintim că pe 12 martie, Parlamentul a calificat activitatea conducerii ANRE și a Consiliului Concurenței drept ineficientă. Deputații au acordat vot de neîncredere conducerii ANRE și au cerut demisia Consiliului de Administrație al acesteia. Hotărârea a venit urmare a creșterii bruște a prețurilor la carburanți.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More