Concluziile grupului de lucru pentru prevenirea spălării banilor și fraudelor bancare, după discuțiile cu SPCSB: urmează racordarea cadrului legal în domeniu la cel european

Chișinău, 8 noiembrie 2022 – Grupul de lucru pentru prevenirea spălării banilor și fraudelor bancare, format din deputați PAS, a prezentat concluziile în urma discuțiilor purtate cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB). În această perioadă, grupul de lucru desfășoară discuții cu diverse instituții responsabile, iar ulterior va veni cu îmbunătățiri la cadrul normativ în domeniu.

Concluzii agreate după ședința cu SPCSB:

  1. Votarea unei noi legi care va înlocui Legea 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.
  2. Analiza suplimentară a eficienței sancțiunilor pentru entitățile raportoare, precum și în privința angajaților entității raportoare cu atribuții de monitorizare, verificare a raportării tranzacțiilor suspecte.
  3. Ajustarea cadrului legal care ar permite efectuarea controlului entității raportoare de la distanță.
  4. Ajustarea cadrului legal național în privința prevenirii și combaterii spălării banilor la cel european până la sfârșitul lunii decembrie 2022 .
  5. Scăderea pragului de la 200000 la 40000 lei pentru identificarea persoanei la schimburile valutare.
  6. Prevederea instituției de feedback Procuratură- SPCSB, SPCSB- entități raportoare.
  7. Instruirea periodică a entităților raportoare.
  8. Reglementarea detaliată a ridicării numerarului cu stabilirea unui prag pentru identificarea persoanei.

Amintim că un grup de deputați PAS a constituit Grupul de lucru pentru prevenirea spălării banilor și fraudelor bancare, în urma analizei raportului „Republica offshore”, elaborat de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Scopul grupului de lucru este identificarea lacunelor ce au favorizat fraudele cunoscute drept „Furtul miliardului” și „Laundromatul” și elaborarea de modificări a actelor normative pentru a preveni săvârșirea repetată a infracțiunilor similare.

Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate”

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...