Comisia specială privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” s-a întrunit în prima ședință de lucru

Chișinău, 09 februarie 2021 – Astăzi a avut loc prima ședință a Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020.

Comisia este constituită din 10 membri: Oleg Lipskii (președintele comisiei), Nicolae Pascaru, Alexandru Jolnaci din partea fracțiunii PSRM; Angel Agache – din partea Grupului parlamentar PRO MOLDOVA (vicepreședinte al comisiei); Corneliu Padnevici – din partea Platformei ”Pentru Moldova” (secretar al Comisiei);  Petru Frunze și Radu Marian – din partea fracțiunii PAS, Blocul ACUM;  Ion Leucă din partea fracțiunii PDM; Igor Himici – din partea fracțiunii Partidului Șor; Alexandru Slusari – din partea fracțiunii ACUM PLATFORMA DA.  

Aceasta a fost creată în urma situației financiare critice la Î.S. „Calea Ferată din Moldova”. Către finele anului 2020, datoria creditoare a întreprinderii constituia 459,4 milioane lei. Restanțele salariale (parțial, pentru luna octombrie și luna noiembrie a anului 2020) constituiau 35,5 milioane lei, iar datoriile la bugetul de stat – 5,5 milioane lei. În context, membrii comisiei au optat pentru identificarea cât mai rapidă a soluționării problemei ce ține de salariile restanțiere a angajaților întreprinderii ”Calea Ferată a Moldovei”.  

A fost propus și un plan de acțiuni care include colaborarea cu organele speciale întru identificarea tuturor circumstanțelor care au dus la instabilitatea financiară, carențe la capitolul gestionare și privind activitatea defectuoasă a întreprinderii.

Urmează a fi transmisă o listă de întrebări către Centrul Național Anticorupție,  Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Afacerilor Interne și Procuratura Generală a Republicii Moldova. Printre acestea se regăsesc: Raportul financiar pentru anii 2010-2020, lista activelor imobile și mobile, inclusiv neutilizate. Un subiect important fiind și poziția Agenției Proprietății Publice cu referire la absența unui director general al întreprinderii, în contextul a 14 luni de când nu s-a organizat un concurs de angajare în această funcție.

Inițiativa de a crea Comisia specială privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020 a fost lansată de un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM.  

Comisia de anchetă va prezenta Parlamentului raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei, în termen de până la 60 de zile.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...