Comisia protecție socială, sănătate și familie va propune plenului Parlamentului aprobarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în lectura a doua

Chișinău,  15 decembrie 2020 – Comisia protecție socială, sănătate și familie a examinat, în ședința de astăzi, amendamentele la proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM). În unanimitate, membrii Comisiei au aprobat raportul la proiectul de lege, urmând să îl prezinte în plenul Parlamentului pentru aprobare în cea de-a doua lectură.

Potrivit documentului, în anul 2021, valoarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală va rămâne la nivelul anului curent și va constitui 4056 de lei. Prima în formă procentuală din salariu va fi păstrată la nivel de 9%.

Pentru anul viitor în FAOAM sunt prevăzute venituri în sumă de 11,144 miliarde de lei şi cheltuieli în sumă de 11,344 miliarde de lei. Deficitul de 200 milioane lei va fi acoperit din contul soldului de mijloace bănești ce urmează să se formeze la finele anului 2020.

În comparație cu suma aprobată pentru 2020, este prognozată majorarea veniturilor cu cca 33% şi a cheltuielilor – cu 35,3%.

Cea mai mare parte a fondurilor AOAM, peste 11,181 miliarde de lei, urmează a fi direcționată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente, în creștere cu cca 36% comparativ cu cea aprobată pentru 2020.

Legile bugetare anuale se examinează şi se adoptă de către Parlament în două lecturi.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...