Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat Planul audierilor și vizitelor în teritoriu

Chișinău, 12 august 2021 – Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat astăzi Planul audierilor și vizitelor în teritoriu pentru perioada sesiunii de toamnă a Parlamentului.

Astfel, Planul prevede efectuarea unor vizite de documentare la mai multe instituții publice responsabile de domeniul social și cel al sănătății.

Pentru luna septembrie sunt preconizate vizite de documentare în cadrul Agenției Naționale de Asistență Socială, Inspecția socială, Consiliul național pentru determinarea dizabilității și capacității de muncă, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, etc.

În octombrie vor fi efectuate vizite de documentare la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Compania Națională de Asigurări în Medicină.

De asemenea, în perioada noiembrie-decembrie 2021 vor fi inițiate cinci controale parlamentare de evaluare ex-post de implementare a prevederilor unor legi, și anume: Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, Legea cu privire la serviciile sociale, Legea privind controlul tutunului, Legea privind executarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice.

De menționat că, evaluarea ex-post privind implementarea actelor legislative constituie un instrument de realizare a controlului parlamentar, care permite legislativului să supravegheze consecvent cum sunt implementate legile și dacă acestea sunt eficiente în procesul de aplicare.

Sunt prevăzute două modalități de evaluare: juridică, pentru a verifica dacă au fost aprobate toate actele normative necesare sau dacă sunt obstacole la aplicarea legii, și de impact, pentru a analiza eficiența actului legislativ, respectiv îmbunătățirea implementării acestuia.

Reamintim că, președinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie  a fost ales deputatul PAS, Dan Perciun, vicepreședinții sunt: Reghina Apostolova ( „ȘOR”), Adrian Belîi (PAS) și Vladimir Odnostalco (BCS),  iar membri: Maria Pancu, Dorian Istratii, Zinaida Popa (PAS), Alla Darovannaia și Veaceslav Nigai (BCS).

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More