Comisia politică externă și integrare europeană a dat aviz consultativ pentru semnarea Memorandumului cu UE privind asistența macrofinanciară

Chișinău, 3 iulie 2020 – Comisia politică externă și integrare europeană a dat aviz consultativ pentru semnarea Memorandumului de înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară pentru țara noastră.

Documentul, care prevede acordarea unui împrumut în valoare de 100 de milioane de Euro, va fi oferit Republicii Moldova în două tranșe egale, în perioada 2020-2021. Maturitatea acestuia este de maximum 15 ani, cu aceeași perioadă de grație.

Rambursarea se va efectua într-o singură tranșă. Rata dobânzii depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională, aceasta urmând să fie achitată anual.

Memorandumul cuprinde o listă de condiționalități care urmează a fi îndeplinite pentru debursarea resurselor și se referă la domenii precum managementul finanțelor publice, buna guvernare și luptă împotriva corupției, mediul de afaceri.

De notat că scopul asistenței macrofinanciare este de a atenua constrângerile de finanțare externă a țării, acoperi necesitățile bugetare, consolida poziția rezervelor valutare și de a sprijini Republica Moldova în abordarea vulnerabilităților externe.

Totodată, asistența din partea  UE este complementară resurselor furnizate țării noastre de către instituțiile financiare internaționale și creditorii bilaterali  în sprijinul stabilizării economice  și a programului de reformă a autorităților.

Ședința Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană – 3 iulie 2020

Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană – 3 iulie 2020. Ordinea de zi – https://bit.ly/2YTpwfV

Опубликовано Parlamentul Republicii Moldova Четверг, 2 июля 2020 г.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...