Comisia mediu și dezvoltare regională s-a angajat să ofere mai multă susținere și deschidere pentru realizarea Strategiei de gestionare a deșeurilor

Chișinău, 31 martie 2021 – Pe platforma Comisiei mediu și dezvoltare regională s-au desfășurat, astăzi, audieri publice cu privire la implementarea  Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027.

La audieri au fost invitați reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerului Economiei și Infrastructurii, autorităților publice locale, societății civile.

Strategia de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013 – 2027 a fost aprobată de Guvern la 10 aprilie 2013. Prin intermediul acesteia, Guvernul s-a angajat să dezvolte un cadru legal și instituțional de reglementare a gestionării deșeurilor la nivelul standardelor internaționale, inclusiv pentru reglementarea fluxurilor de deșeuri și a operațiunilor de reciclare, valorificarea și eliminarea acestora, instituirea unui sistem eficient progresiv instituțional și administrativ de gestionare, monitorizare, aplicare și respectare a legislației de mediu, de atragere a investițiilor.

Președinte Comisiei mediu și dezvoltare regională, Marina Tauber, a menționat că, deși au fost atinse anumite progrese, inclusiv revizuirea cadrului legal și realizarea parteneriatelor cu organizațiile internaționale de dezvoltare, problema gestionării deșeurilor continuă să rămână una stringentă în republica Moldova.   

În cadrul audierilor au fost prezentate exemple reușite de gestionare a deșeurilor, implementate de unele primării din țară,  care ar putea fi preluate la nivel național.

Deputatul Vadim Fotescu a solicitat autorităților responsabile de implementarea strategiei ca în cel mai restrâns timp să prezinte Comisiei o foaie de parcurs, cu indicarea măsurilor care urmează a fi implementate, personalelor responsabile și termenelor exacte de realizare.   

”Nu urmărim scopul de a găsi vinovații de întârzierea realizării strategiei, dar dorim să identificăm posibilități pentru a ajuta în implementarea acesteia”, a subliniat Vadim Fotescu, asigurând de tot sprijinul Comisiei mediu și dezvoltare regionale atât pentru Executiv, cât și pentru APL.   

Menționând utilitatea și caracterul binevenit al audierilor publice, deputata Elena Bacalu a remarcat că un asemenea dialog deschis și constructiv  oferă posibilitatea de a developa problemele și a identifica soluțiile pentru realizarea proiectelor în domeniul gestionării deșeurilor în teritoriu.   

Președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, Marina Tauber,  a dat asigurări că membrii Comisiei vor manifesta deplina deschidere și susținere pentru buna realizare a prevederilor strategiei.  

”Dar trebuie să fim conștienți întâi de toate de faptul că fără un Guvern plenipotențiar și funcțional nu vom putea depăși nici criza pandemică, nici criza economică, și nici criza deșeurilor”, a conchis deputata.

În urma audierilor, s-a convenit ca toate propunerile lansate să fie sintetizate și înglobate în proiectul de decizie al Comisiei mediu și dezvoltare regională.  

31.03.2021 Ședința Comisiei mediu și dezvoltare regională

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...