Comisia Laundromat – detalii noi. Statul ar fi obținut peste 12 miliarde de lei dacă ar fi fost achitate taxe și impozite din banii spălați.

Astăzi urma să aibă loc o nouă ședință a Comisiei „Laundromat”, iar la audieri a fost invitat Alexandru Tănase, ex-deputat, ex-ministru al Justiției și ex-președinte al Curții Constituționale.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele Comisiei, Inga Grigoriu a anunțat că Alexandru Tănase a transmis un mesaj precum că nu ar putea veni la audieri, dar a motivat refuzul.

„În răspuns, dnul Tănase ne relatează că nu deține nici o informație cu privire la subiectul investigat de Comisie, în afară de cele ce s-au vehiculat în presă. Întrebările nu au fost adresate din timp, dar dumnealui a intuit despre apariția unei întrebări cu privire la modificarea taxei de stat în 2010. Dumnealui spune că modificarea nu are nici o legătură cu operațiunea „Laundromat”.

Menționez că, în urma modificărilor, statul, conform calculelor noastre, a pierdut în bugetul de stat circa 10 miliarde de lei din ordonanțele judecătorești. Prin modificare s-a plafonat taxa de stat în instanțele de judecată pentru persoanele fizice la 25 mii lei, iar pentru persoanele juridice al 50 mii lei.

Pe noi ne-a interesat și informații despre onorariul executorului judecătoresc. Am vrut să întrebăm dacă dumnealui cunoaște dacă acei 5 executori judecătorești și-au ridicat onorariul în urma tranzacțiilor efectuate”.

Deputatul a mai spus că a pregătit un demers către Fisc pentru a afla dacă în perioada 2010-2014 au fost vărsați în bugetul de stat, sub formă de impozite, bani din onorariul din tranzacțiile în instanțe de către cei 5 executori judecătorești. Din cele peste 22 miliarde de dolari, executorii judecătorești ar fi trebuit să își calculeze un onorariu total de circa 9 miliarde de lei, iar la stat ar fi trebuit să achite impozite de circa 1,7 miliarde de lei. Sunt cifre colosale.

Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More