Comisia de control al finanțelor publice: Este importantă executarea calitativă a Bugetului asigurărilor sociale, care este destinat cetățeanului

Chișinău, 15 iunie 2021 – Comisia de control al finanțelor publice a examinat, în ședința de astăzi, raportul de audit financiar realizat de Curtea de Conturi asupra raportului Guvernului privind executarea Bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) în anul 2021. Auditul a constatat că  raportul Guvernului, sub toate aspectele semnificative, oferă o informare corectă și nu conține denaturări cauzate de fraude sau erori. Totodată, sunt făcute un șir de recomandări, în special, adresate Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), care realizează politica statului în domeniul asigurărilor sociale.

Potrivi raportului, în anul 2021 politicile statului au asigurat stabilirea și plata prestațiilor sociale pentru 2 376 185 de beneficiari. O singură persoană poate beneficia de una sau mai multe prestații. La capitolul veniturilor BASS a fost executat în sumă de 27246848,9 mii de lei, nivelul de executare a constituit 98,6%. Cheltuielile au însumat 27186835,3 mii de lei, fiind executate la nivel de 98,4 la sută. Cheltuielile BASS au constituit 11,6% în Produsul Intern Brut.

În cadrul dezbaterilor a fost remarcată importanța executării calitative a Bugetului asigurărilor sociale de stat, deoarece acesta este orientat și destinat cetățeanului. Statul, prin politicile și programele sale, trebuie să realizeze cât mai eficient asigurarea diferitelor riscuri survenite pe parcursul vieții umane, cum ar fi bătrânețea sau boala.

Tot în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei de control al finanțelor publice a fost prezentat raportul auditului financiar al Raportului Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) în anul 2021. Și în acest caz auditul a constatat că raportul oferă o imagine corectă privind administrarea bugetului.

15.06.2022 Ședința Comisiei de control al finanțelor publice

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova  

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...