Comisia AIP CSI pentru studierea experienței edificării statale și administrației locale lansează elaborarea mai multor proiecte comune noi

Chișinău, 13 mai 2021 – Comisia permanentă a Adunării Interparlamentare a CSI (AIP CSI) pentru studierea experienței edificării statale și administrației locale lansează elaborarea de noi proiecte de legi-model. Unele din ele sunt dezbătute, astăzi, în cadrul Reuniunii Comisiei în cauză, la care participă deputatul Gheorghii Para, membru al Comisiei administrație publică a Parlamentului, membru al Delegației Republicii Moldova la AIP CSI.  

Printre proiectele noi se numără legea-model ”Cu privire la observarea internațională”, recomandări privind utilizarea mijloacelor tehnice de automatizare în cadrul scrutinelor și pentru combaterea interferențelor străine în alegerile naționale. Participanții la întâlnire examinează, de asemenea, pregătirea unei noi redacții a Recomandărilor pentru observatorii internaționali din partea CSI cu privire la monitorizarea alegerilor și a referendumurilor.

Membrilor Comisiei le-au fost prezentate noile modele de legi ”Cu privire la serviciile de stat și municipale”, ”Cu privire la procedurile administrative”, ”Cu privire la privatizarea proprietății de stat și municipale”, precum și Recomandările privind utilizarea mecanismului parteneriatului municipal-privat pentru soluționarea problemelor ce țin de auto-guvernarea locală și a ”Cărții albe a celei mai bune practici legislative de reglementare anticriză”.

Totodată, Comisia și-a continuat activitatea asupra documentelor în domeniul dezvoltării durabile. Sunt discutate aspecte privind conferirea titlurilor onorifice orașelor care au adus o contribuție semnificativă la realizarea Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Sunt abordate principalele sarcini în contextul pregătirii conferinței ”Imaginea unui oraș modern” dedicată Anului arhitecturii și dezvoltării urbane din CSI, care este programată pentru toamna 2021.

Adunarea Interparlamentară a CSI a fost creată la 27 martie 1992 și include Parlamentele a 10 țări membre ale CSI, precum  Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Moldova, Federația Rusă, Tadjikistan, Uzbekistan și Ucraina. Sediul organizației se află în orașul Sankt Petersburg, Federația Rusă.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova 

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More