Codul transportului feroviar, votat în lectură finală

Chișinău, 3 februarie 2022 – Parlamentul a votat în lectură finală Codul transportului feroviar.

Noul cod feroviar a fost elaborat întru implementarea angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, precum și în scopul implementării Concepției pentru restructurarea sectorului feroviar și a Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată din Moldova”.

Implementarea noului Cod al transportului feroviar va crea condiții pentru eliminarea monopolului Î.S. ”Calea Ferată din Moldova” pe piața serviciilor feroviare. Astfel, infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați.

Din perspectiva serviciilor de transport pasageri, documentul creează temei legal necesar pentru stabilirea unor reguli stricte privind acordarea serviciilor de transport pasageri, modul de deservire, mecanismul de subsidiare pentru serviciile publice de transport feroviar de pasageri și alte aspecte legate de protecția drepturilor consumatorilor în acest domeniu.

Odată cu restructurarea ”CFM” și intrarea în vigoare a noului Cod al transportului feroviar, Guvernul va fi obligat să finanțeze parțial menținerea și reconstrucția infrastructurii feroviare, precum și să acorde subsidii pentru operatorii de transport feroviar de pasageri.

Totodată, DOCUMENTUL prevede crearea Autorității Feroviare ca autoritate administrativă subordonată Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu forma de organizare juridică de agenție, abilitată cu funcții de control în domeniul feroviar. 

03.02.2022 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția generală comunicare și re lații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...