Codul de executare al Republicii Moldova, îmbunătățit în baza recomandărilor instituțiilor internaționale în domeniul respectării drepturilor omului

Chișinău, 28 decembrie 2023 – Parlamentul a votat în a doua lectură modificări la Codul de executare, care au scopul de a îmbunătăți cadrul normativ.

PROIECTUL de lege a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, prin prisma recomandărilor expuse de instituțiile naționale și internaționale în domeniul respectării drepturilor omului. Documentul vizează atât drepturile persoanelor aflate în detenție, cât și acțiunile personalului penitenciar.

Autorii proiectul propun ca persoanele aflate în detenție să aibă întrevederi de scurtă durată online, prin intermediul aplicațiilor pentru videoconferințe. De asemenea, în cazul întrevederilor fizice, de lungă durată, condamnatul nu va mai suporta cheltuieli financiare, cum se întâmplă în prezent. Condamnații vor avea dreptul la convorbiri telefonice din cont propriu, iar administrația penitenciarului are obligația de a instala telefoane în interiorul închisorii.

O altă prevedere a inițiativei legislative se referă la renunțarea la practica actuală de a percepe plăți pentru tratament în cazul automutilărilor, precum și sancționarea persoanelor pentru comiterea acestora. De asemenea, vor fi revizuite criteriile de separare a condamnaților și vor fi armonizate condițiile de realizare a dreptului la petiționare a persoanelor condamnate.

În a doua lectură, inițiativa legislativă a fost votată de 59 de deputați.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...