Chiril Moțpan: MAI, în cârdășie cu elementele lumii interlope, preia și coordonează schemele de contrabandă, în loc să le combată

Astăzi, pe ordinea de zi a plenului Parlamentului a fost anunțat subiectul înaintării Moțiunii simple asupra activității Ministerul Afacerilor Interne a Republicii Moldova (proiectul nr. 453 din 19.11.2020), elaborate de deputații Platformei DA și semnate, inclusiv, de deputații PAS. Din cauza lipsei deputaților din fracțiunile socialiștilor și a grupării „pentruMoldova” nu a putut fi asigurat cvorumul plenului și, respectiv, președinta Parlamentului a declarat moțiunea drept „eșuată”.

Chiril Moțpan, autorul textului Moțiunii, a declarat, în conferința de presă susținută pe acest subiect, că în fruntea statului, inclusiv a Ministerului de Interne, au ajuns astăzi persoane slugarnice, gata să lovească cu bâta în eroii independenței și în valorile pe care au jurat să le protejeze, că în cârdășie cu elementele lumii interlope, ofițeri de cel mai înalt rang din MAI preiau și coordonează schemele de contrabandă, în loc să le combată:

„Pavel Voicu nu s-a remarcat, la conducerea MAI, prin nimic pozitiv. Nu a existat nicio acțiune de răsunet pentru combaterea criminalității, reținerea unor interlopi care se plimbă nestingheriți prin capitală, dânsul nu a întreprins nicio acțiune pentru a combate contrabanda. Dimpotrivă, prin inacțiunile sale, o încurajează. În perioada în care în funcția de ministru de interne era Andrei Nastase,datorită implicării sale hotărâte, activitățile infracționale au fost stopatecel puțin temporar, iar schemele de contrabandă – expuse public. Însă, când în funcția de ministru a ajuns domnul Voicu, toate schemele au revenit la viață, iar unele sunt gestionate în prezent de cadre ale MAI”. 

Chiril Moțpan a invocat nu doar inacțiunile, ci și acțiunile de sorginte politică abuzivă a actualului ministru de interne care au avut consecințe nefaste pentru minister și pentrucetățenii Republicii Moldova:

– s-a admis implicarea structurilor teritoriale ale poliției în campania prezidențială, în susținerea candidatului Igor Dodon, iar oficiali de cel mai înalt rang ai Ministerului de Interne, cum ar fi secretarul de stat Mariana Grama, s-au implicat în campania electorală.

– au fost avansați în grad și promovați în funcții oameni docili, loiali sau comozi sistemului, chiar dacă erau bănuiți de activități ilicite (unul din multiplele exemple: în funcția de prim-șef adjunct al IGP a fost numit colonelul Vitalie Bostan, fost șef-adjunct al Inspectoratului Tighina în 2014, care a fost retrogradat pentru că transporta marfă de contrabandă din Tighina spre Chișinău chiar cu automobilul de serviciu, fiind fugărit pe dealuri de vama mobilă).

– s-a implicat în mușamalizarea cazului nepotului deputatului socialist Corneliu Furculiță, ar fi fost implicat și în clasarea a două dosare penale pornite în 2018 de CNA în baza art. 190 aln. 4 Cod Penal (escrocherii în proporții deosebit de mari) împotriva lui Sergiu Șișcanu, administratorul firmeiPLASTDESING LUX SRL, insistă pe lângă instanțele de judecată ca în anumite cauze să fie condamnate persoane față de care are animozități personale etc.

– a transformat MAI într-un complice tacit la răpirea a zeci de cetățeni ai Republicii Moldova de structurile de forță ale regimului nerecunoscut de la Tiraspol, care sunt încarcerați, umiliți, ținuți în condiții inumane și judecați pentru crime pe care nu le-au săvârșit (un caz recent este cel al ofițerului Andrei Amarfii, răpit înoctombrie 2020). 

– personal a dat indicații să fie maltratați veterani de război – la 31 mai a fost stopat automobilul cu aparataj de sonorizare implicat într-o acțiune de protest a veteranilor războiului de la Nistru, au fost aplicate, total neproporțional pericolului existent, forța fizică, mijloacele speciale (gaze, electro-șocuri, bastoane din metal telescop), iar la 16 iulie poliția a tăbărât pe veteranii de război cu aceleași metode ilegale și neproporționale (la 1 și 15 noiembrie, la Varnița, Rezina,Cocieri, poliția a folosit, de asemenea nejustificat, forțafizică și mijloacele speciale împotriva oamenilor pașnici).

În încheierea rechizitoriului, Chiril Moțpan a spus: „Rușine conducerii MAI, în frunte cu ministrul Voicu, pentru acțiunile îndreptate împotriva celor care au apărat cu prețul propriei vieți independența Republicii Moldova! Rușine pentru abuzuri, pentru imixtiune în justiție, pentru mușamalizări de dosare penale și contravenționale, pentru implicare ilegală în campania electorală! Rușine pentru inacțiune, pasivitate și ineficiență!”

Fracțiunea Platforma DA

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More