Cheltuielile pentru expertiza judiciară sau extrajudiciară a persoanelor care suferă de boli psihice grave ar putea fi acoperite din contul statului

Chișinău, 29 iunie 2022 – Inițiativa legislativă, care prevede efectuarea gratuită a expertizei judiciare sau extrajudiciare pentru persoanele care suferă de boli psihice grave, va fi propusă spre examinare în lectura a doua în plenul Parlamentului. În cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei juridice, numiri și imunități au aprobat raportul pentru acest proiect de lege.

Modificările legislative au scopul de a îmbunătăți sistemul de ocrotire judiciară a persoanelor care suferă de boli psihice grave. În prezent, practica arată că unii judecători nu dau curs cererilor depuse inițial și obligă petiționarii să prezinte raportul cu privire la expertiză. În lipsa ei, persoanele vizate nu-și pot perfecta actele și nu pot beneficia de pensii sau alte servicii.

Conform datelor statistice, anual, Centrul de medicină legală elaborează până la 28 de expertize judiciare în procesul civil și aproximativ 300 de expertize extrajudiciare. Pentru implementarea proiectului de lege vor fi alocate, anual, estimativ circa 350 de mii de lei din contul bugetului de stat.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...