Cetățenii UE se vor putea angaja în Republica Moldova în lipsa unui permis de muncă

Chișinău, 7 iulie 2023 – Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene se vor putea angaja în Republica Moldova fără permis de muncă. Un PROIECT de modificare a Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova a fost votat în prima lectură de 56 de deputați.

Modificările legislative au scopul de a combate lipsa forței de muncă și de a face țara noastră mai atractivă pentru cetățenii străini. Totodată, liberalizarea accesului la muncă pentru persoanele din țările membre UE corespunde planului de măsuri necesare de implementat după obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, Guvernul va aproba o listă de țări pentru care se va oferi aceleași facilități.

Odată cu adoptarea acestui proiect de lege, cetățenii străini vor beneficia de facilitatea de a se angaja în câmpul muncii pe teritoriul Republicii Moldova fără obținerea prealabilă a dreptului sau a unui permis de ședere provizorie în scop de muncă. Autorii mai propun ca studenții străini să poată lucra mai multe ore în baza permisului de ședere provizorie pentru studii.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în anul 2022, circa 65 % a companiilor din sectorul privat s-au confruntat cu problema deficitului de angajați.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...