Centrele de sănătate din localitățile rurale vor putea desfășura activități farmaceutice – proiectul a fost votat în prima lectură

Chișinău, 13 iulie 2023 – Centrele de sănătate din localitățile rurale vor obține dreptul de a desfășura activități farmaceutice. Inițiativa legislativă respectivă a fost înaintată de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și votată în prima lectură în cadrul ședinței plenare de astăzi.

Prin proiectul de lege se propune derogarea unor atribuții de licențiere a activității farmaceutice în localitățile rurale și stabilirea condițiilor de activitate prin actul normativ al Guvernului, astfel ca personalul medical din cadrul Instituțiilor Medico-Sanitare Publice din mediul rural să obțină dreptul de a desfășura activității farmaceutice. O altă prevedere ține de acordarea subvențiilor de stat pentru desfășurarea activității farmaceutice în localitățile rurale. „La rectificarea bugetului, deja au fost panificate 5 milioane de lei pentru subvențiile respective. Ne așteptăm ca, până la finele anului, să avem cel puțin 50 de farmacii deschise și inaugurate”, a subliniat Dan Perciun.  

Autorul argumentează că distribuirea geografică neuniformă a farmaciilor comunitare afectează accesul la medicamente de calitate, la prețuri optimale, pentru locuitorii de la sate. În anul 2020 în Republica Moldova activau 1450 de unități farmaceutice, dintre care 1016 – amplasate în localități urbane. Propunerea legislativă a deputatului vine să elimine această discrepanță majoră între orașe și sate. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (desfășurarea activității farmaceutice în localitățile rurale) va fi supus votului în lectura a doua.

5R9A8263

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova  

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...