Candidaturile a cinci ambasadori ai Republicii Moldova au fost avizate de Comisia politică externă și integrare europeană

Chișinău, 13 iulie 2022 – Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizele consultative pentru candidaturile agreate a cinci ambasadori ai Republicii Moldova. Sergiu Odainic urmează a fi desemnat în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Canada, Iulian Grigoriță – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Statul Qatar, Liliana Guțan – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Suediei, Alexandr Roitman – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Statul Israel și Emil Druc – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Lituania.

13.07.2022 Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

Sergiu Odainic este diplomat de carieră, în rang diplomatic de ministru-consilier. De aproape 20 de ani este angajat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar, în prezent, ocupă funcția de Secretar general interimar al MAEIE. Anterior, a activat în cadrul misiunilor diplomatice ale țării noastre din Statele Unite ale Americii și Cehia.

13.07.2022 Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

Iulian Grigoriță are 24 de ani de experiență în diplomație și relații internaționale. Deține rangul diplomatic de ministru-plenipotențiar, iar, în prezent, este șef de secție la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Anterior, a activat în cadrul misiunilor diplomatice ale țării noastre de la Bruxelles și din Germania, a fost și consilier prezidențial pentru politică externă și integrare europeană.

13.07.2022 Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

Liliana Guțan este diplomată de carieră, cu o experiență de 15 ani de activitate în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. În prezent este șefă de secție la MAEIE. Anterior, a activat în cadrul misiunilor diplomatice ale țării noastre din Statele Unite ale Americii și din Grecia.

Emil Druc are 30 de ani de experiență diplomatică. În prezent este Ambasadorul Republicii Moldova în Canada. Anterior, a activat în cadrul misiunilor diplomatice ale țării noastre din Franța, Suedia și Belgia.

13.07.2022 Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

Alexandr Roitman are aproape 10 ani de experiență în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. În prezent este însărcinat cu afaceri a.i. la Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel. Anterior a activat în cadrul misiunii diplomatice a țării noastre din Federația Rusă.

Potrivit Legii cu privire la serviciul diplomatic, propunerile referitoare la numirea în funcţia de ambasador sunt înaintate Guvernului de către Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...