Cadrul normativ în domeniul gestionării deșeurilor va fi îmbunătățit. Va fi instituit un sistem de colectare separată a deșeurilor
Chișinău, 15 decembrie 2023 – Legislativul a examinat, la ședința de astăzi, PROIECTUL de modificare a Legii privind deșeurile. Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Mediului și își propune armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene
Documentul propune introducerea mai multor definiții, precum cele de deșeuri nepericuloase, deșeuri municipale, deșeuri provenite din activități de construcție și demolări, deșeuri alimentare, ale operațiunilor de valorificare materială, ale rambleierii și ale schemelor de răspundere extinsă a producătorilor. De asemenea, actul normativ clarifică procedura de încetare a statutului de deșeu și stabilește măsurile pentru prevenirea generării deșeurilor.
Pentru a crește ratele de pregătire pentru reciclarea și reutilizarea deșeurilor, autoritățile trebuie să asigure o mai bună respectare a obligației de a colecta separat deșeurile. În acest sens, proiectul prevede că autoritățile administrației publice au obligația de a institui un sistem de colectare separată a deșeurilor, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă. Totodată, în proiect sunt incluse reglementări suplimentare pentru administrarea serviciului de gestionare a deșeurilor municipale.
Documentul propune revizuirea normei privind autorizarea activității de gestionare a deșeurilor, inclusiv prin eliberarea autorizațiilor de mediu, contra cost, precum și stabilirea pentru sistemele colective a cerințelor pentru organizarea gestiunii colective a deșeurilor de ambalaje. Adițional, în proiect sunt incluse prevederi noi ce stabilesc activitatea de comercializare și intermediere a activităților de tratare a deșeurilor, în vederea asigurării trasabilității operațiunilor de gestionare a deșeurilor, astfel se intenționează prevenirea formării de stocuri de deșeuri abandonate sau gestionate neadecvat.
În proiect sunt reglementate și cerințele pentru instalațiile autorizate în colectarea, stocarea, valorificarea și eliminarea deșeurilor. De asemenea, sunt stabilite responsabilitățile subiecților implicați în gestionarea deșeurilor (producătorii de deșeuri, operatorii instalației de gestionare a deșeurilor), precum și în cazul încetării activității de gestionare a deșeurilor. Alte prevederi ale proiectului vizează obligațiile vânzătorilor de ambalaje în sistemul depozit; cerințele față de administratorul sistemului de depozit al ambalajelor reutilizabile și administratorul sistemului de depozit pentru ambalaje de unică folosință.
Potrivit Ministerului Mediului, proiectul a fost elaborat ca urmare a necesității de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniu, în special în contextul reglementării activităților de gestionare a deșeurilor prin autorizare, notificare, înregistrarea și implementarea responsabilității extinse a producătorului.
Proiectul de modificare a Legii privind deșeurile a fost aprobat, în prima lectură, cu votul a 60 de deputați. Documentul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua, ținând cont de propunerile formulate în cadrul audierilor publice și dezbaterilor.
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova