Cadrul normativ în domeniul explozivilor de uz civil va fi îmbunătățit

Chișinău, 29 februarie 2024 – Domeniul explozivilor de uz civil va fi reglementat de o lege nouă. Deputații au aprobat în prima lectură, la ședința plenară de astăzi, PROIECTUL de lege privind regimul explozivilor de uz civil.

Proiectul, elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, propune armonizarea legislației naționale la cadrul normativ european în ceea ce privește punerea la dispoziție pe piață și controlul explozivilor de uz civil.

Noua lege stabilește condițiile în care cumpărarea, vânzarea, deținerea, folosirea și operațiunile cu explozivii de uz civil sunt permise pe teritoriul țării noastre. Astfel, introducerea pe piața Republicii Moldova a acestor explozivi este admisă numai în condițiile în care acestea respecta cerințele esențiale de securitate. Cetățenii străini nu vor avea acces la efectuarea operațiunilor și lucrărilor cu exploziv pe teritoriul Republicii Moldova.

Documentul mai prevede obligațiile producătorilor, distribuitorilor precum și a importatorilor de explozivi de uz civil; condițiile de licențiere pentru desfășurarea operațiunilor de comercializare, depozitare, import, export, reexport a acestor produse;  de transport al explozivilor, precum și reglementări privind atestarea artificierilor pentru lucrări de preparare și/sau de manipulare a explozivilor.

O altă prevedere proiectului vizează controlul privind respectarea regimului explozivilor de uz civil, care se va realiza de către Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică.

Potrivit autorilor inițiativei legislative, implementarea prevederilor proiectului va spori eficiența autorităților abilitate cu funcții de control și supraveghere a pieței, precum și agenților economici licențiați pentru efectuarea operațiunilor cu exploziv privind procurarea, importul, transportul, tranzitul, depozitarea, prepararea, precum și folosirea acestora în strictă conformitate cu destinația lor specială.

Proiectul va fi propus Parlamentului spre examinare și în lectura a doua.  

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...