Cadrul normativ conex reformei Curții Supreme de Justiție a fost modificat

Chișinău, 31 iulie 2023 – PROIECTUL de lege care prevede modificarea cadrului normativ reformei Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost votat, în a doua lectură, de 55 de deputați.

La elaborarea proiectului a contribuit un grup de lucru constituit de Ministerul Justiției, din care au făcut parte membri ai Curții Supreme de Justiție, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai curților de apel etc. Necesitatea acestui proiect de lege a apărut după ce Parlamentul a adoptat noua Lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție. Acest act normativ prevede că CSJ va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca a doua instanță de apel, cum este în prezent. În rezultat, numărul hotărârilor emise de CSJ se va reduce și va fi pus accent pe ordonarea modului de interpretare și de aplicare a legii în sistemul de justiție.

Astfel, obiectivul de bază al inițiativei legislative este crearea unui cadru normativ coerent prin excluderea oricăror neconcordanțe dintre normele noii legi cu privire la CSJ. Astfel, au fost aprobate modificări la Legea privind organizarea judecătorească, Legea cu privire la statutul judecătorului, Codul de procedură penală, Codul de procedură civilă, Codul administrativ, Legea pentru aprobarea Clasificatorului unic al funcțiilor publice și la Legea privind sistemul unitar de salarizare a sectorului bugetar.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...