BERD va contribui la creșterea eficienței energetice a Moldovei

Chișinău, 23 martie 2022 – Proiectul de ratificare a Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea realizării Proiectului ”Eficiența energetică în Republica Moldova” va fi prezentat spre aprobare în plenul Parlamentului.

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, astăzi, raportul la proiectul de lege respectiv. Și Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în unanimitate, coraportul la acest proiect.

Ratificarea Acordului va permite Republicii Moldova să acceseze un împrumut din partea BERD, în valoare de 30 de milioane de euro, pentru realizarea proiectului de eficiență energetică.

Proiectul ”Eficiența energetică în Republica Moldova” este orientat spre reabilitarea energetică a fondului imobiliar cu performanță energetică scăzută, în primul rând, a clădirilor publice deținute sau administrate de autoritățile publice centrale și locale, cu accent pe instituții de menire socială.   

Impactul proiectului rezidă în economii de energie electrică și termică și, respectiv,  economii monetare în mărime de aproape 5 milioane de euro.  

Durata de implementare proiectului este planificată pentru perioada anilor 2022-2025, iar termenul de valabilitate a Acordului cu BERD va fi de până la 15 ani, cu perioada de grație de patru ani.

Valoarea totală a Proiectului ”Eficiența Energetică în Republica Moldova” este 75 de milioane de euro, inclusiv împrumutul BERD, un credit din partea Băncii Europene pentru Investiții și partea de grant.

23.03.2022 Ședința Comisiei economie, buget și finanțe

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...