Astăzi sărbătorim Ziua mondială a mediului

Astăzi, 5 iunie 2020, sărbătorim Ziua mondială a mediului, care este marcată în peste o sută de țări anual, începând cu anul 1972.

Tema Zilei mondiale a mediului în acest an este „E Timpul pentru Natură”, cu accent pe rolul naturii în furnizarea infrastructurii esențiale care susține viața pe Pământ și dezvoltarea umană. Alimentele pe care le mâncăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și climatul, care face planeta noastră un loc bun pentru a trăi, toate provin din natură. Și acum natura ne trimite un mesaj: Pentru a avea grijă de noi înșine trebuie să avem grijă de natură.

Anual în Republica Moldova această zi se celebrează  prin mai multe acțiuni cum ar fi: plantarea arborilor, concursuri școlare de eseuri și postere, campanii de salubrizare și colectare a deșeurilor, dezbateri, conferințe, mese rotunde și multe altele.

În acest an evenimentul dat ne face să atragem atenția asupra faptului că mediul înconjurător este un tot întreg, un sistem complex în care clima, oceanele și biodiversitatea interacționează uneori în moduri care sunt dincolo de capacitatea noastră de a anticipa. În timp ce focurile sălbatice au distrus pădurile tropicale ca și cum ar fi savane aride, evidențiind dramatic efectele schimbărilor climatice, apariția Covid -19 a arătat încă un aspect dur al crizei care afectează biodiversitatea. Pandemia ne-a permis să observăm că interdependența dintre umanitate și biodiversitate este atât de profundă încât vulnerabilitățile celei din urmă sunt propriile noastre vulnerabilități. Această criză de sănătate este un avertisment că trebuie să regândim fundamental relația cu lumea vie, cu ecosistemele naturale și biodiversitatea lor.

În acest context, Comisia mediu și dezvoltare regională vine cu îndemnul ca fiecare zi să fie Zi a mediului. Astfel, acțiuni pentru reducerea impactului negativ al activității economice asupra mediului să se întreprindă continuu, iar resursele naturale să fie utilizate rațional.

De asemenea, Comisia îndeamnă factorii de decizie, toți cetățenii, să conștientizeze că subiectul protecției mediului este mai vulnerabil ca oricând și este foarte important să ne concentrăm toate eforturile pentru a salva Pământul – o planetă vie. Cu toții ne dorim o lume în care pădurile prosperă și oceanele sunt pline de viață. O lume în care energia este la fel de curată ca un izvor de munte, unde toți beneficiază de securitate, demnitate și bucurie.

Mediul înconjurător nu are hotare și împreună putem construi acest viitor,  pentru noi şi generațiile viitoare!

Comisia mediu și dezvoltare regională

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...