Asistența din partea FMI în cadrul Programului de reforme economice pentru Moldova va fi majorată

Chișinău, 1 iunie 2022 – Acordurile cu privire la împrumuturile de stat externe din partea FMI vor fi modificate ca urmare a majorării asistenței financiare pentru țara noastră.

La data de 11 mai 2022 Consiliul de directori executivi al FMI a decis majorarea de la 400 milioane de Drepturi speciale de tragere (DST) până la 594,3 milioane de DST (cca 795,72 milioane de dolari SUA) a împrumuturilor în cadrul Programului de reforme economice. Programul este susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).

Astăzi, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat rapoartele la proiectele de modificare a Legilor privind atragerea împrumuturilor de stat externe din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul celor două mecanisme de finanțare. Documentele urmează a fi supuse dezbaterilor în plenul Legislativului.

Cele două împrumuturi vor fi utilizate pentru finanțarea necesităților bugetului de stat. Asistența financiară va fi folosită pentru acoperirea necesităților urgente de finanțare ale balanței de plăți, survenite în urma șocurilor negative, inclusiv a războiului din Ucraina și sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse și Republicii Belarus. Totodată, acordarea suportului financiar din partea FMI va cataliza oferirea asistenței financiare de către comunitatea internațională.

01.06.2022 – ședința Comisiei economie, buget și finanțe

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...