Ar putea fi introduse noi criterii de eligibilitate a candidaților la funcția de procuror-șef al procuraturii specializate

Chișinău, 13 aprilie 2022 – Candidații la funcția de procuror-șef al procuraturii specializate vor trebui să întrunească criteriile necesare de competență profesională și managerială. Raportul pentru lectura a doua a unui PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități.

Autorii acestei inițiative legislative susțin că acest proiect de lege are scopul de a clarifica unele proceduri de preselecție și selecție a candidaților la funcția de procuror al procuraturilor specializate, pentru asigurarea unor proceduri mai transparente. Totodată, la elaborarea proiectului s-a ținut cont de opiniile și recomandările înaintate de Fondul Monetar Internațional.

De asemenea, au fost propuse modificări legislative, care stabilesc în mod explicit că Consiliul Superior al Procurorilor va selecta candidatul pentru funcția de procuror-șef al procuraturii specializate din rândul candidaților, care au trecut testul de eligibilitate la etapa de preselecție.

Documentul mai propune ca faza de preselecție a candidaților constă din două etape – verificarea primară a eligibilității candidaților care și-au manifestat interesul de a participa la concurs, precum și intervievarea și evaluarea candidaților rămași.

Proiectul de lege urmează să fie propus spre adoptare plenului Parlamentului.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...