Alocația pentru îngrijire, însoțire și supraveghere a participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl imobilizați la pat ar putea fi majorată

Chișinău, 08 aprilie 2021 – Alocația lunară pentru îngrijire, însoțire și supraveghere pentru persoanele cu dizabilități severe imobilizate la pat din rândul participanților la lichidarea avariei de la Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl ar putea fi majorată.

Un proiect de lege în acest sens a fost înaintat de deputații Fracțiunii PSRM, fiind, în unanimitate, avizat pozitiv de membrii Comisiei economie, buget și finanțe, în cadrul ședinței de astăzi.  

Proiectul prevede creșterea alocației respective de la suma fixă de 500 de lei până la 80% din cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă, stabilit anual de către Guvern.

”Modificarea va garanta nu doar majorarea alocației – odată cu indexarea pensiei minime pentru limita de vârstă se va consolida și mărimea alocației”, se arată în nota informativă la proiect.

Actualmente, conform Legii privind alocațiile sociale de stat pentru unele categorii de cetățeni, pentru persoanele care îngrijesc, însoțesc și supraveghează la domiciliu un copil cu dizabilitate severă în vârstă de până la 18 ani; persoanele cu dizabilități severe din copilărie; persoanele cu dizabilități severe nevăzătoare, cuantumul alocației respective constituie 80% din pensia minimă pentru limita de vârstă. Astfel, legislația în vigoare nu asigură abordarea unitară a măsurilor de protecție socială pentru persoanele cu dizabilități severe, care au aceleași necesități de suport din partea unei terțe persoane, consideră autorii proiectului.

PROIECTUL de modificare a Legii privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl urmează a fi examinat de celelalte comisii parlamentare permanente ți înaintat spre aprobare în cadrul ședinței plenare a Legislativului.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More