Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și Consiliul Concurenței vor fi comasate într-o singură instituție

Chișinău, 04 octombrie 2021 – Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și Consiliul Concurenței vor fi comasate într-o singură instituție – Autoritatea de Reglementare și Reforme. Inițiativa PAS a fost anunțată astăzi, într-un briefing de presă, de către deputatul PAS Dumitru Alaiba. 

„În Moldova aceste două instituții cruciale pentru buna funcționare a unei economii de piață sunt ineficiente și neproductive. 

Consiliul Concurenței consumă 26 de milioane lei din bugetul de stat doar în anul 2021. Această instituție există din anul 2007 și nu a produs nici un dosar de rezonanță, pe când sarcina ei este una importantă – de a proteja concurența, de a asigura condiții echitabile pe piață, de a penaliza monopolurile și cartelurile. Inacțiunea Consiliului Concurenței îl costă pe fiecare cetățean care achită prețuri exagerate la bunuri și servicii. 

ANRE are un buget anual de 85 milioane lei (2021) și are o sarcină la fel de importantă: să asigure ordine și predictibilitate pe piața energetică. Nici această instituție nu produce rezultate, an de an. Prea des ANRE a fost văzută acționând politic atunci când nu era cazul și acoperindu-se cu independența atunci când erau obligați să apere interesul public. Inacțiunea ANRE costă cetățenii și antreprenorii care achită tarife și prețuri exagerate la resursele energetice. 

Aceste instituții sunt ineficiente și neproductive. Așa nu mai poate continua”, a declarat Dumitru Alaiba. 

Prin reforma anunțată, ANRE și Consiliul Concurenței vor fi comasate într-o instituție puternică, eficientă și independentă. 

Asemenea modele există în practica europeană. „Am analizat îndeaproape experiența Estoniei, unde un asemenea aranjament instituțional funcționează din anul 2008. Cu doar trei directori (față de 5 la ANRE și 5 la Consiliul Concurenței în cazul Moldovei), este asigurată o reglementare sectorială eficientă și o protecție calitativă a concurenței de pe piață. Dacă acest model poate funcționa în Estonia, el poate funcționa în Moldova”, a adăugat deputatul. 

Beneficiile acestei reforme: 

–       Mai puțini șefi

–       Eficiență și sinergie între cele două părți componente

–       Responsabilitate unică

–       Independență reală

În viitorul apropiat urmează mai multe consultări cu experții din domeniu și cu societatea pe larg, audierea rapoartelor de activitate a ANRE și Consiliului Concurenței în cadrul Comisiei Economie, Buget și Finanțe și finalizarea pachetului de modificare a legislației, care va fi înregistrat în Parlament în următoarele două săptămâni.

Fracțiunea parlamentară “Partidul Acțiune și Solidaritate”

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More