Adoptat în lectura a doua: Vor fi consolidate capacitățile Institutului Național al Justiției

Chișinău, 28 decembrie 2023 – O inițiativă legislativă elaborată cu scopul de a consolida capacitățile Institutului Național al Justiției (INJ) și a competențelor audienților INJ a fost votată, în a doua lectură, de Parlament.

Documentul conține o serie de facilități pentru audienții Institutului Național al Justiției. Aceștia vor fi asigurați medical de către Guvern, printr-un mecanism similar celui existent pentru studenții din instituțiile de învățământ superior. Până în prezent, din suma totală a bursei primite lunar de audienții INJ, care în anul 2023 a fost în valoare de 10 529,10 lei, se reținea 9 % pentru asigurarea medicală. Proiectul de lege mai conține o prevedere care vizează audienții INJ – aceștia vor fi obligați să prezinte declarația de avere și interese personale.

Referitor la examenul de admitere, se propune introducerea obligativității de a publica pe pagina web a INJ rezultatele fiecărei probe și, ulterior, rezultatul final al examenului. Totodată, termenul de contestare a rezultatelor examenului de admitere va fi majorat de la 48 de ore la două zile lucrătoare.

În contextul în care Institutul Național al Justiției se confruntă cu un deficit de formatori, în special judecători la Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție, se propune diminuarea volumului de muncă pentru judecătorii și procurorii care activează, prin cumul, în calitate de formatori. Suplimentar, se introduce posibilitatea ca și experții internaționali să poată activa în calitate de formatori.

Alte prevederi ale proiectului de lege se referă la reglementarea statutului de conducător al stagiului de practică, modul de constituire a Comisiei pentru examenul de absolvire etc. Totodată, directorul INJ va fi ales prin concurs pentru un mandat de 4 ani, iar aceeași persoană va putea exercita cel mult două mandate de director.  

Proiectul de lege a fost elaborat de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, deputata Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Olesea Stamate.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...