Activitatea grupurilor parlamentare de prietenie

Chișinău, 30 iulie 2022 – 50 de grupuri parlamentare de prietenie cu alte țări sunt constituite în Parlamentul de legislatura a XI-a. Cel mai numeros dintre ele este cel cu România, care reunește 53 de parlamentari, mai mult de jumătate din numărul total de deputați.

În premieră, în Parlamentul de legislatura a XI-a, a fost creat grupul de prietenie a țării noastre cu Statul Qatar. De asemenea, Grupul de prietenie cu ţările Europei de Sud-Est a fost desființat, fiind create în loc grupuri de prietenie cu fiecare stat în parte din regiunea Europei de Sud-Est: Republica Albania, Republica Macedonia de Nord, Republica Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina.

De menționat că, în prezent, 37 de țări au creat grupuri parlamentare de prietenie cu Republica Moldova.

Prin intermediul grupurilor de prietenie, Parlamentul fortifică relațiile de cooperare în diverse domenii cu alte țări și dezvoltă dialogul pe subiecte de interes comun. În prima jumătate a anului curent, au fost organizate cinci întrevederi online și patru vizite pe dimensiunea grupurilor parlamentare de prietenie.

Primele grupuri de prietenie în Parlamentul Republicii Moldova au fost constituite în anul 1994. Atunci, printr-o Hotărâre a Legislativului, au fost create 25 de grupuri de prietenie.

Potrivit procedurii, componența nominală a grupurilor parlamentare de prietenie este stabilită în baza opțiunilor expuse de către deputați, iar repartizarea funcțiilor de președinți ai grupurilor se face ținându-se cont de reprezentarea proporțională a partidelor politice în Parlament.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...