Activitatea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale va fi eficientizată

Chișinău, 5 iulie 2022 – Inițiativa legislativă care propune eficientizarea activității Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a fost examinată, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Potrivit PROIECTULUI, va fi posibilă vânzarea anticipată a mijloacelor de transport sechestrate, până la confiscarea acestora. Autorii proiectului menționează că, în cazul mijloacelor de transport, valoarea acestora se diminuează în timp și, drept rezultat, sunt prejudiciate interesele statului.

De asemenea, proiectul de lege prevede că ARBI va putea emite ordinul de înghețare a bunurilor infracționale pe un termen de 30 de zile lucrătoare, pentru ca persoanele vizate să nu reușească să le transfere pe numele altor persoane sau să le înstrăineze, până la aplicarea sechestrului.

Suplimentar, proiectul reglementează cadrul de cooperare internațională a Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale cu instituțiile similare din alte state. Astfel, Agenția va putea conlucra cu autoritățile străine și/sau internaționale competente în domeniul recuperării bunurilor infracționale, precum și a identificării bunurilor mobile sau imobile aflate pe teritoriul altor state în procesul de constatare a averii nejustificate.

Inițiativa legislativă are ca scop transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei Parlamentului European și a Consiliului privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană.

Proiectul va fi prezentat deputaților spre examinare în ședința plenară a Parlamentului.

05.07.2022 Ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...