Activitatea Administrației Naționale a Penitenciarelor, audiată de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică

Chișinău, 24 februarie 2021 – Activitatea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) pentru anul 2020 și implementarea cadrului normativ conex au fost subiectele principale discutate, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Conform informației prezentate de directorul interimar al ANP, Vladimir Cojocaru,  în 2020, 6429 de persoane s-au aflat în sistemul administrației penitenciare. Dintre acestea, 1860 au comis infracțiuni grave, 1572 – infracțiuni deosebit de grave, 1030 – infracțiuni mai puțin grave, 864 – infracțiuni excepțional de grave și 118 –infracțiuni ușoare.

Datele oficiale ale ANP relevă o diminuare a numărului total de deținuți cu 4,27%, în comparație cu 2019, iar acest lucru se explică, potrivit directorului ANP, prin intensificarea, în cadrul comisiilor penitenciare, a examinării materialelor condamnaților care întrunesc condițiile pentru aplicarea prevederilor  unor articole din Codul Penal, cum ar fi eliberarea condiționată înainte de termen, înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă, precum și revizuirea dosarelor persoanelor condamnate, care cad sub incidența prevederilor Legii cu privire la amnistie și Legii privind umanizarea politicii penale.

Vladimir Cojocaru s-a referit, în cadrul audierilor, și la deficiențele din sistemul penitenciar. Printre acestea se numără insuficiența unităților de personal, condițiile precare de detenție și supraaglomerarea spațiilor, siguranța locurilor de detenție, asistența medicală, lipsa unor norme legislative cu privire la statuarea unor reglementări generale referitoare la interacțiunea interinstituțională în situații excepționale. Soluțiile pentru aceste probleme urmează a fi identificate  și implementate de autoritate împreună cu alte structuri ale statului, inclusiv Parlamentul Republicii Moldova, prin modificarea și ajustarea cadrului legislativ actual.

Directorul interimar al ANP menționat că pentru anul curent,  instituția și-a setat o serie de  activități care se vor axa pe elaborarea unui document strategic privind modernizarea sistemului administrației penitenciare și implementării documentelor de politici, întreprinderea măsurilor de prevenire și combatere a pandemiei COVID-19, punerea în aplicare a sistemului de management al calității serviciilor medicale, elaborarea programelor de terapie socială pentru deținuți, amenajarea claselor  de instruire generală și profesională.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...