Acțiuni pentru prevenirea spălării banilor și fraudelor bancare: Grupul de lucru PAS a prezentat concluziile în urma discuțiilor cu Comisia Națională a Pieței Financiare

Chișinău, 4 noiembrie 2022 – Grupul de lucru pentru prevenirea spălării banilor și fraudelor bancare, format din deputați PAS, a prezentat concluziile în urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). 

În viitorul apropiat, urmează a fi întreprinse următoarele acțiuni:

  1. Transparentizarea informației privind originea reasiguratorilor.
  2. Efectuarea controalelor în teren cu o periodicitate clară, ex. odată la 2-3 ani. Stabilirea conținutului acestor controale (tematice sau complexe).
  3. Îmbunătățirea conlucrării CNPF cu Agenția Relații Funciare și Cadastru, în privința obiectului evaluării nu doar metodologia, precum și termenul oferirii răspunsului. Reglementarea suplimentară a rapoartelor de expertiză a companiilor private, dar și soluționarea litigiilor între aceste entități. Stabilirea unei ședințe comune cu Agenția Relații Funciare și Cadastru pentru a discuta conlucrarea cu CNPF, dar și privind licențierea și responsabilizarea evaluatorilor.
  4. Crearea oportunității creșterii numerice a actuarilor, dar și a gradului de competență a actuarilor.
  5. Creșterea sancțiunilor pentru actuarii care diminuează riscul în rapoartele de evaluare și Codul Contravențional. Ajustarea regulamentelor interne ale CNPF în privința suspendării și retragerii dreptului de exercita activitatea de actuariat.
  6. Îmbunătățirea reglementărilor pentru identificarea beneficiarului efectiv al Companiilor de Asigurări.
  7. Îmbunătățirea reglementărilor privind auditul companiilor de asigurări, angajații acestor companii, prin prisma conflictului de interese.

Grupul de lucru desfășoară în această perioadă mai multe ședințe publice cu instituții cu atribuții de prevenire și combatere a spălării banilor și fraudelor bancare. Deja au avut loc discuții cu reprezentanții băncilor comerciale, CNPF, iar în săptămânile următoare – cu BNM, SPCSB, PA și PCCOCS.

În urma acestor consultări deputații vor veni cu proiecte de legi care urmează să îmbunătățească cadrul normativ în domeniu.

Amintim că un grup de deputați PAS au constituit Grupul de lucru pentru prevenirea spălării banilor și fraudelor bancare, în urma analizei raportului „Republica offshore”, elaborat de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Scopul grupului de lucru este identificarea lacunelor ce au favorizat fraudele cunoscute drept „Furtul miliardului” și „Laundromatul” și elaborarea de modificări a actelor normative pentru a preveni săvârșirea repetată a infracțiunilor similare.

Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate”

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...