Acordul cu BERD privind finanțarea proiectului ”Eficiența energetică în Republica Moldova” a fost ratificat

Chișinău, 24 martie 2022 – Proiectul de ratificare a Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea realizării Proiectului ”Eficiența energetică în Republica Moldova” a fost votat în două lecturi.

Ratificarea Acordului permite Republicii Moldova să acceseze un împrumut de stat extern din partea BERD, în valoare de 30 de milioane de euro, pentru reabilitarea energetică a fondului imobiliar.

Atenție prioritară va fi acordată clădirilor publice cu performanță energetică scăzută deținute sau administrate de autoritățile publice centrale și locale, cu accent pe instituții de menire socială.   

Împrumutul va fi debursat în două tranșe – a câte 20 de milioane de euro și 10 milioane de euro.

De menționat că valoarea totală a Proiectului ”Eficiența Energetică în Republica Moldova” constituie 75,5 milioane de euro, inclusiv împrumutul BERD, un credit din partea Băncii Europene pentru Investiții și componenta de grant.

Durata de implementare a proiectului este planificată pentru perioada anilor 2022-2025.

Impactul așteptat este reducerea consumului de energie  și generarea unei economii monetare în mărime de aproape 5,2 milioane de euro.  

Urmează a fi stabilită lista beneficiarilor finali ai proiectului. Printre criteriile de selectare a instituțiilor sunt consumul specific de energie pe metru pătrat, potențialul de economie a energiei, gradul de utilizare a clădirii.  

24.03.2022 Ședința plenară a Parlamentului

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...