A fost modificată componența unor grupuri parlamentare de prietenie

Chișinău, 12 mai 2022 – Deputații au aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, modificarea componenței grupurilor parlamentare de prietenie.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, unul din autorii proiectului, a menționat că diplomația parlamentară este un aspect important al activității deputaților, iar grupurile de prietenie oferă oportunitatea de a dezvolta relații de cooperare cu instituțiile legislative ale altor state.

Proiectul de modificare a Hotărârii Parlamentului privind grupurile parlamentare de prietenie are drept scop actualizarea textului hotărârii, urmare a propunerilor prezentate de fracțiunile parlamentare.

Totodată, proiectul propune dispersarea grupului de prietenie cu Țările Europei de Sud-Est, în cinci grupuri separate.

Astfel, președinția grupului parlamentar de prietenie cu Republica Albania va fi asigurată de vicepreședinta Comisiei juridice, numiri şi imunități,  Veronica Roșca.

În calitate de președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Macedonia de Nord  fost delegată deputata Iulia Dascălu.

Președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Muntenegru a fost desemnat deputatul Sergiu Lazarencu.

Președinția grupurilor parlamentare de prietenie cu Bosnia și Herțegovina și Republica Serbia va fi asigurată de deputații Radu Mudreac și Alexandr Suhodolski.

De asemenea, se propune constituirea grupului de prietenie cu Adunarea Consultativă a Statului Qatar. În calitate de președinte al acestui grup de prietenie a fost desemnat Viorel Barda.

Documentul  mai prevede transparentizarea activităților grupurilor de prietenie. În acest sens, direcția din cadrul Secretariatului Parlamentului, responsabilă de coordonarea și gestionarea activităților grupurilor de prietenie, va prezenta anual, Biroului permanent al Parlamentului, un raport privind activitatea grupurilor parlamentare de prietenie, desfășurată în decursul anului anterior.

Alte detalii privind componența grupurilor din partea Republicii Moldova – președinții și membrii acestora se regăsesc în PROIECTUL de hotărâre.

Componența nominală a grupurilor parlamentare de prietenie a fost stabilită în baza opțiunilor expuse de către deputați. Repartizarea funcțiilor de președinți ai grupurilor a fost efectuată, ținându-se cont de reprezentarea proporțională a partidelor politice în Parlament.

12.05.2022 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...