A fost dat startul celei de-a treia etape a Programului de inițiere a deputaților aflați la primul mandat de parlamentar

Chișinău, 24 septembrie 2021 – Prima sesiune de informare și instruire  din cea de-a treia etapă a programului de inițiere a deputaților legislaturii a XI-a, aflați la primul mandat de parlamentar, s-a desfășurat astăzi, în format mixt, la Parlament.

Agenda discuțiilor a vizat ierarhia actelor normative, statutul și funcțiile Legislativului, statutul și rolul deputatului în Parlament, raporturile dintre Legislativ și alte instituții în stat. 

În calitate de formatori, pentru sesiunea de astăzi, au fost consultanții principali, reprezentanți ai Comisiei juridice, numiri și imunități și ai Direcției juridice a Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova.

Cea de-a treia etapă a Programului de inițiere a deputaților cuprinde 5 sesiuni de informare, care se vor desfășura pe parcursul lunii octombrie.

Astfel, la următoarele sesiuni deputații urmează să fie informați despre tehnica legislativă, controlul parlamentar asupra executării legii, petițiile cetățenilor ca instrument de control parlamentar, armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene, influența tratatelor internaționale asupra legislației naționale, etc.

Programul de inițiere a deputaților, aflați la primul lor mandat de parlamentar, are menirea de a asigura asistența organizatorică, informațională și tehnică pentru noii deputați. 

Amintim că mai mult de jumătate din deputații, aleși la scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021, sunt la primul lor  mandat de parlamentar.

Recent, Curtea Constituțională a validat șase noi mandate de deputat. Este vorba despre candidații supleanți pe lista „Partidului Acțiune și Solidaritate”: Ana Calinici, Evghenia Cojocari, Boris Popa, Viorel Barda, Ana Oglinda și Dorel Iurcu.

24.09.2021 – Sesiune de instruire/informare a deputaților din cadrul etapei a III-a a Programului de inițiere pentru deputații Legislaturii a XI-a, desfășurată în format mixt

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...