A fost adoptată Rezoluția Platformei Femeilor Deputate: ”Împreună vom construi o țară incluzivă și echitabilă”

Chișinău, 17 iunie 2022 – A fost adoptată Rezoluția Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-a, prin care doamnele deputate se angajează să susțină exercitarea deplină a drepturilor femeilor prin inițiative și proiecte legislative.

Deputatele vor pleda pentru asigurarea reprezentării egale a femeilor și bărbaților în procesul de luare a deciziilor politice prin promovarea unui grad de reprezentativitate echitabilă în orice organism decizional, inclusiv în funcții și locuri de muncă de top.

De asemenea, femeile din Parlamentul Republicii Moldova se angajează să promoveze o politică de toleranță zero față de discriminarea bazată pe sex, rasă sau etnie, religie sau convingeri și credințe, vârstă sau orientare sexuală. ”Suntem ferm convinse că prejudecățile și stereotipurile discriminatorii, sexismul și misoginia nu-și au locul într-o societate modernă, liberă și democratică”, se arată în rezoluție. În context, semnatarele salută ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice și pledează pentru punerea în aplicare și asigurarea integrării acesteia în legislația și cadrul politicilor publice ale Republicii Moldova.

Femeile deputate îndeamnă factorii de decizie guvernamentali să aloce resurse și fonduri pentru îmbunătățirea egalității de gen. În acest sens ele se angajează să consolideze colaborarea dintre societate, Guvern, Parlament, Administrațiile publice locale, parteneri de dezvoltare şi alţi actori sociali. ”Ne propunem o agendă ambițioasă, iar scopul principal este să încurajăm progresul social al fiecărei femei și fete din țara noastră. Împreună vom construi o țară incluzivă și echitabilă”, se subliniază în documentul adoptat.

Totodată, deputatele condamnă ferm agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, atrocitățile comise în raport cu sutele de mii de femei și fete, precum și apreciază curajul și determinarea poporului ucrainean, a femeilor și bărbaților care luptă pentru a-și apăra libertatea, independența și democrația. ”Ne solidarizăm cu milioanele de femei și fete care suferă, cu milioanele de refugiați, care au fugit din calea războiului pentru a-și salva viața și copiii”, se arată în rezoluție.

Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul legislaturii a XI-a a fost lansată vineri, 17 iunie 2022, cu participarea femeilor deputate, a Președintei Maia Sandu și Prim-ministrei Natalia Gavrilița. Aceasta reprezintă un nou cadru de cooperare și dialog intra-instituțional care va împuternici femeile deputate din Republica Moldova, aparținând atât majorității, cât și opoziției parlamentare, să găsească un numitor comun întru consolidarea și promovarea drepturilor femeilor în țară.

Lansarea Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul legislaturii a XI-a

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...