A fost adoptată Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale

Chișinău, 23 aprilie 2021 – Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Hotărârea respectivă a fost votată, astăzi, în cadrul ședinței plenare, cu 54 de voturi ale deputaților.

”Parlamentul Republicii Moldova, în calitatea sa de organ reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a statului potrivit art.60 din Constituția Republicii Moldova, confirmat în această funcție ca urmare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, constată cu îngrijorare că unicul organ ce realizează jurisdicția constituțională, Curtea Constituțională este capturată prin acțiunile vădit arbitrare și neconstituționale ale judecătorilor: Domnica MANOLE, Liuba ȘOVA și Nicolae ROȘCA, care prin decizia adoptată au admis încălcarea jurământului depus la 16 august 2019”, se arată în Declarație.  

În textul Hotărârii sunt prezentate argumentări în susținerea Declarației.

”Atestând faptul că Curtea Constituțională a ignorat circumstanța existenței în Parlamentul republicii Moldova a majorității parlamentare absolut formalizate, anunțate la 11 februarie 2021, reiterate ulterior la 18 martie 2021 și confirmate suplimentar prin Hotărârea Parlamentului nr. 46 din 26 martie 2021. Acțiuni prin care Curtea a deraiat și ignorat propria jurisprudență prin care a statuat că în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolut formalizată, Președintele Republicii Moldova este obligat  să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de Prim-ministru”, se menționează în Hotărâre .

În încheierea documentului se comunică despre nerecunoașterea Avizului Curții, precum și este exprimat votul de neîncredere judecătorilor nominalizați ai Curții Constituționale.

Totodată, deputații adresează organismelor internaționale, Consiliului Europei și Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept demersul în vederea expertizării situației înregistrate în Republica Moldova și aprecierii cauzei prin prisma transconstituționalismului european.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...