2 martie: Ziua Memoriei și Recunoștinței

Chișinău, 12 februarie 2021 – La inițiativa Grupului parlamentar PRO MOLDOVA, ziua de 2 martie a fost redenumită în Ziua Memoriei și Recunoștinței. Astfel, la 29 de ani de la începerea Războiului de pe Nistru, îi vom comemora pe cei căzuți pentru apărarea patriei și ne vom exprima recunoștința față de eroii rămași în viață, care au luptat pentru integritatea și independența Republicii Moldova.

„În data de 2 martie, nu doar îi comemorăm pe cei căzuți în războiul de pe Nistru, dar ne exprimăm și recunoștința față de veteranii acelui război. Ei toți sunt eroii noștri, fiindcă au luptat cu dârzenie pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, pentru libertate și suveranitate. Proiect de lege prevede și un set de recomandări pentru autoritățile publice centrale și locale menite să ofere o adevărată valoare aceastei zile și filă a istoriei statului Republica Moldova, inclusiv elaborarea unui program de educație patriotică a cetățenilor Republicii Moldova, introdusă la nivel de instituții de învățământ”, a declarat Andrian Candu, președintele PRO MOLDOVA

An de an, ziua de 2 martie marchează un episod dureros în istoria independenței Republicii Moldova. Potrivit proiectului de lege aprobat de deputați, urmează să fie asigurată elaborarea și păstrarea unei arhive unice a documentelor, pozelor și a materialelor conexe conflictului armat, întru menținerea adevărului pe termen lung și evitarea transcrierii istoriei după preferințe de orice natură. De asemenea, proiectul prevede ca Ministerul Educației, Culturii și Cercetătării să elaboreze un program de educație patriotică a cetățenilor, introdusă la nivel de instituții de învățământ, astfel ca tinerii să cunoască evenimentele întâmplate la începutul anilor ‘90 și să aprecieze la justa valoare noțiunile de devotament față de țară și patriotism, de care au dat dovadă participanții la conflictul armat de pe Nistru.

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...