Rezoluția urgentă Euronest cu privire la negocierile de aderare a țării noastre la UE: Îndemnăm lansarea negocierilor în acest an

Chișinău, 21 februarie 2023 – Una din cele trei rezoluții de urgență, adoptate în cadrul celei de-a 10-a sesiuni ordinare a Adunării Parlamentare Euronest, îndeamnă Comisia Europeană să lanseze negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova și cu Ucraina în acest an. În document se arată că aderarea celor două țări la Uniunea Europeană reprezintă o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică.

Totodată, semnatarii Rezoluției privind importanța strategică a începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova pledează pentru o interacțiune inovatoare, complementară și flexibilă în implementarea condiționalităților de aderare. În acest mod, cetățenii din Moldova și din Ucraina se vor putea bucura de beneficiile aderării pe tot parcursul procesului de implementare, dar și după încheierea acestuia.

O altă rezoluție urgentă se referă la sprijinul în calea de integrare europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei și salută eforturile celor trei țări în implementarea reformelor, încurajându-le să continue să urmeze această direcție. Totodată, semnatarii își exprimă determinarea pentru a le ajuta să depășească obstacolele și provocările care pot apărea pe drumul celor trei țări către aderarea la UE.

De asemenea, participanții la cea de-a 10-a sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest au adoptat Rezoluția cu privire la agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, prin care condamnă cu vehemență războiul neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei și reafirmă că nicio acaparare teritorială care rezultă din amenințare sau utilizarea forței nu va fi recunoscută ca legală. De asemenea, parlamentarii subliniază necesitatea de a consolida dimensiunea securității țărilor Parteneriatului Estic, care ar constitui o contribuție semnificativă la consolidarea păcii și securității internaționale.

În perioada 19 – 21 februarie, Republica Moldova a găzduit a 10-a sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest, la care au participat în jur de 100 de parlamentari din Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Ucraina, precum și membri ai Parlamentului European.

CR5_2500

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...