Modificări în legislația privind achizițiile publice pentru a facilita implementarea proiectelor finanțate din surse externe

Chișinău, 29 mai 2024 – La proiectele finanțate de instituțiile financiare internaționale în Republica Moldova părțile vor decide asupra procedurilor de achiziții aplicate. Comisia economie, buget și finanțe va propune plenului Parlamentului aprobarea unei inițiative legislative care aparține deputatului PAS Victor Spînu.

Autorul PROIECTULUI menționează, în nota informativă, că o serie din proiecte aflate în proces de implementare în țara noastră, finanțate de instituțiile financiare internaționale, se confruntă cu o serie de blocaje generate de unele prevederi ale Legii privind achizițiile publice. Mai exact, este vorba de faptul că, în cazul contractelor mixte la care statul are contribuție, indiferent de valoarea acesteia, se aplică regulile naționale. „Acest aspect nu întotdeauna este acceptat de instituțiile financiare internaționale. Legislația europeană stabilește pentru contractele de achiziții publice sau concursurile de proiecte cofinanțate în cea mai mare parte de о organizație internațională sau de о instituție financiară internațională că părțile urmează să decidă asupra normelor în materie de achiziții publice aplicabile”, menționează autorul proiectului Victor Spînu.

Proiectul de lege urmează a fi examinat în ședință plenară.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...