Сuvântul de salut al Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, la ceremonia de prezentare a Cărții aniversare a Uniunii Interparlamentare

Stimată Doamnă Președinte,

Stimați colegi,

Doamnelor și Domnilor,

Întâi de toate, salut vizita Doamnei Președinte Gabriela Cuevas Barron la Chișinău și mă simt onorată să putem prezenta Cartea aniversară a Uniunii Interparlamentare în Parlamentul Republicii Moldova.

Această publicație reprezintă istoria Uniunii Interparlamentare – de la  întemeiere și până în zilele noastre. În cei 130 de ani statele membre au trecut prin războaie și diverse cataclisme de alt gen. Și cu fiecare nouă încercare, tot mai necesară devenea mobilizarea parlamentelor.

În acest an avem o altă provocare uriașă, comună pentru toți – pandemia de COVID-19, care confirmă necesitatea unității noastre.

Totodată, caracterul informativ al evenimentului de astăzi, se înscrie perfect în Ziua Internaţională a Dreptului de a Şti, marcată anual la 28 septembrie, de comunitatea internațională. Scopul acestei zile, ca și al evenimentului nostru, este de oferi acces la informaţiile de interes public pentru fiecare cetățean.

Obiectivele Parlamentului Republicii Moldova, ca și pentru cele peste 190 de țări membre ale UIP, sunt pacea, securitatea, drepturile omului, democrația, mediul sănătos și dezvoltarea durabilă.

Mă bucur să constat dinamizarea colaborării pe aceste domenii în cadrul Uniuni și Vă asigur, stimată Doamna Președinte, de disponibilitatea noastră fermă de a contribui la dialogul constant și eficient.

În acest an, am participat cu mare plăcere la lucrările celui de-al 13-lea Summit al femeilor Președinți de Parlament din țările membre ale Uniunii Interparlamentare (UIP), organizat de UIP în colaborare cu Parlamentul Austriei și Organizația Națiunilor Unite, în perioada 17-18 august, în regim de teleconferință.

De asemenea, am fost prezentă și la cea de-a cincea Conferință mondială a Președinților de Parlament care s-a desfășurat, de asemenea, online în zilele de 19-20 august. Tematica din acest an a fost liderismul parlamentar pentru un multilateralism mai eficient care să ofere pace și dezvoltare durabilă oamenilor și planetei.

În context, am avut un discurs despre  ”Mobilitatea umană: provocări, oportunități și soluții”, în care m-am referit la migrație, în special, migrația de muncă și am vorbit despre politicile promovate de autoritățile din Moldova pentru buna gestionare a migrației de muncă, orientate spre reîntoarcerea cetățenilor, precum și la cooperarea dintre țările de origine, tranzit și destinație.  

Onorată asistență,

Prezentarea Cărții aniversare a Uniunii Interparlamentare, care include istoria organizației pe parcursul anilor este o oportunitate și un prilej pentru noi de a informa societatea despre activitățile Uniunii Interparlamentare.

Din păcate, restricțiile impuse de criza pandemică, nu ne permit să facem o prezentare cu participarea tuturor celor interesați de activitatea UIP, dar vom oferi posibilitate, în regim online, pe canalele de comunicare ale Parlamentului Republicii Moldova unde vom plasa această Carte.

Stimată Doamnă Președinte,    

Vă mulțumesc pentru prezență și vă zic bine ați venit în Moldova!


Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...